Contact

Bezoekadres:

Brinkgreverweg 130

7413 AG Deventer

T: 038-447 04 87
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
24/7 op 06-107 42 212

Postadres:

Flessenbergerweg 40

8191 LK Wapenveld

 

'Aanpak van agressie tegen zorgpersoneel schiet tekort' 

 
Veel zorg- en welzijnsinstellingen in Nederland doen nog steeds te weinig om agressie en geweld tegen medewerkers terug te dringen.
 

Ook is de werkdruk in veel zorginstellingen veel te hoog, zegt de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) in een donderdag verschenen onderzoek.

De toezichthouder voerde in de afgelopen drie jaar inspecties uit bij onder meer verpleeghuizen, jeugdzorginstellingen en de gehandicaptenzorg. De helft van het ziekteverzuim in de zorg wordt veroorzaakt door agressie van patiĆ«nten of bewoners, of een te hoge werkdruk.

"60 procent van de medewerkers komt in aanraking met verbale of fysieke agressie. In de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is dit zelfs 70 procent'', aldus de inspectie.

Werkdruk

Als het gaat om werkdruk wordt bij 29 procent van de opvanghuizen en asielzoekerscentra de regels overtreden. In de gehandicaptenzorg is dit zelfs 55 procent.

De inspectie onderzocht ook de arbeidsomstandigheden in ziekenhuizen. Volgens de SZW werkt een kwart van de ziekenhuizen nog onvoldoende met veilige naaldsystemen. Die moeten voorkomen dat medewerkers zich prikken aan besmette naalden.

Ook dit jaar worden (her)inspecties uitgevoerd bij zorginstellingen.

Bron: ANP